Dhal med Fladbrød

Håbet ved verdens ende af Fiona Valpy

//Reklame - Anmeldereksemplar fra Cicero//

Nummer 1 bestsellerforfatter der har solgt millioner af bøger oversat til mere en 30 sprog. Hun er englænder, men har boet i Frankrig og Skotland, som begge er store inspirationskilder til hendes bøger. Hun inspireres af stærke kvinders historier fra anden verdenskrig, som beriger historierne med stemningsfulde fornemmelser. På denne tur skal jeg både til Normandiet i Frankrig og Casablanca i Marokko.

År 1941

Josie er flygtet til Casablanca i Marokko med sin familie, da hendes hjemland Frankrig er besat af nazisterne. Planen er, at de skal rejse videre til USA, men det tager længere tid en forventet. Josie er glad for det nye sted, selvom det er meget anderledes, end det hun kommer fra. En dag overhører Josie ved et tilfælde en samtale, som ikke er for børn, og den tunge byrde kommer hun til at bære rundt på længe. Men en dag beslutter hun sig for at tage affære, og deltage i samtalen.

70 år senere flytter Zoe ind i Josie’s gamle hus. Hun har ikke nemt ved at falde til i den pulserende havneby, og har det svært i sit ægteskab og i sin rolle som mor. En dag finder hun en dagbog under gulvbrædderne i sin datters værelse. Hun begynder at læse Josie’s dagbog, og forsvinder langsomt tilbage til 1940’ere, da det var Josie der boede i huset, og havde det svært, og Casablanca var en anderledes by.

Zoe begynder at se byen og sit nye hjem på en ny måde. Og perspektivet gennem Josie’s historie, kan måske give hende håb og mod til at starte på en frisk.

Man kan næsten dufte krydderierne og mærke varmen fra solen. Hyggelig historie om masse af mod og håb om et lykkeligt og ukompliceret liv, i fortællingen som fletter to kvinders liv sammen på tværs af årtier.

Zoe mistænker sin mand for utroskab, og da hun en dag gennemsøger hans telefon, finder hun ud af, at han har rigtig mange billeder at byens solopgang, taget fra det samme sted, på samme tidpunkt hver dag, men der er ingen billeder af andre kvinder. Det er faktisk en lidt rørende oplevelse, og hun bliver i tvivl, om hendes mistanke overhovedet har noget på sig. Indtil hun en dag ser ham sammen med sin bedste veninde.

Jeg er vild med den 13 årige Josie. Hun er en klog og udspekuleret pige. Hun ved jo, at der foregår et eller andet, når de rejser på familieferier, og hun er sikker på, at hendes far er spion. På turen til Portugal op langs kysten, bliver Josie og hendes far stoppet at 2 betjente. Josie har hørt i smug, at familien er den bedste form for dække, så Josie spiller den uskyldige datter, der har brug for hjælp til lektierne af sin far. Betjentene er ikke nemme at overbevise, men Josie formår at overtale dem til at lade deres far gå. Betjentene vil brænde notesbogen og kladdehæftet, med de mange vigtige oplysninger. De tager faderens notesbog, men til faderens store overraskelse har Josie de samme oplysninger i sit kladdehæfte, og det får hun lov til at beholde. Faderen er meget overrasket over Josie’s initiativ.

Josie skriver en del om drømmesælgeren i byen, som hun ofte snakker med. Zoe har selv brug for en at snakke med, og finder ud af, at der faktisk stadig er en drømmesælger i byen. Zoe bliver meget overrasket, da hun møder drømmesælgeren. Det er meget rørende, hvordan fortid og nutid smelter sammen. Zoe’s rejse gennem Josie’s dagbog åbner hendes øjne for byen, som nu er blevet hendes hjem, og giver hende nyt perspektiv på sit eget liv. Hun finder håbet igen, til at starte på en frisk med hjælp fra drømmesælgeren.

Slutningen på bogen giver historien et helt nyt perspektiv på en hjerteskærende men også vidunderlig måde. Jeg kunne forestille mig, at historien bliver endnu bedre ved at læse den en gang til, når man nu kender slutningen.

Hvis du kunne lide denne bog, kan du også læse:

Håbet ved verdens ende af Fiona Valpy ♥♥♥♥

/Janni

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dhal med Fladbrød