Cleanse your mind & body scrub fra The Rituals of Karma

Hittebarnets historie af Pam Jenoff

//Reklame - Anmeldereksemplar fra Alpha Forlag//

Denne roman er baseret på en virkelig historie fra 2. verdenskrig, hvilket altid tiltaler mig. Og så lyder historien spændende. Den har solgt over en halv million eksemplar i USA, og blev forfatterens store gennembrud.

Noa er 16 år, og er lige blevet smidt ud hjemmefra. Hun har været sammen med en tysk officer, og har født hans barn. Hun ville gerne beholde det, men fik ikke lov. For at tjene til dagen og vejen, arbejder hun på jernbanestationen, hvor hun gøre rent. En aften hører hun gråd fra en af togvognene, og finder en hel vogn fuld af babyer. Nogle græder, nogle er døde, og nogle har ikke tøj på. Inden Noa når at tænke sig om, har hun taget en grædende baby, og flygter ud i natten. Hun søger tilflugt i et omrejsende cirkus, der mangler en trapezartist, og prøver at blende ind blandt de andre.

Noa skal lære af den noget ældre Astrid, der selv skjuler sig i cirkusset. Astrid blev gift i sine unge dage med en tysker, men da krigen startede, bliver han tvunget til at lade sig skille fra hende. Hun er bange for at Noa og babyens tilstedeværelse i cirkusset, vil bringe hendes eget liv i fare.

Noa og Astrid bliver med tiden venner, og prøver at hjælpe hinanden igennem den tid, hvor man ikke kan stole på nogen, og alle frygter for deres liv. De har begge alt at miste, og må arbejde sammen for at overleve.

Gribende og stærk fortælling om to kvinders rejse gennem anden verdenskrig og deres overlevelse, mens de var skjult i et cirkus. Denne del af historien er baseret på virkelige hændelser. En storsindet cirkusdirektør skjulte jøder i sit cirkus. På trods af at Hitler ikke var vild med skæve eksistenser, som man så artisterne som, var cirkusdirektøren alligevel så modig, at han turde gemme jøder blandt de udsatte artisterne.

Tænk at have været jøde på dette tidspunkt. Bogen beskriver virkelig godt, hvordan det er, at leve i frygt hver dag, fordi man aldrig ved om politiet lige pludselig stå i døren. Hvor vigtigt det er, at have et skjulested, og endnu mere vigtigt, at man ikke fortæller nogen, at man er jøde. For i den tid var det rigtig svært at stole på andre mennesker, hvilket både Noa og Astrid oplever.

Jeg kunne også godt lide historien om livet som omrejsende cirkusartist. Noa og Astrid træner hele tiden, og det ses hurtigt på deres kroppe, at musklerne opbygges på grund af den hårde træning, som ikke er helt ufarlig. Der er meget arbejde, der skal gøres, og mange arbejdsmænd til at udføre opgaverne, en sygevogn og tilmed barnepiger som kan tage sig af artisternes børn. Jeg forstår godt, hvorfor det er så dyrt at tage i cirkus, for der er godt nok mange lønner, der skal betales.

Jeg er vild med slutningen, eller altså ikke alle aspekter af slutningen, men næsten. At Theo og Petra vokser op sammen, og de får historien om Noa og det ukendte søn, og ikke mindst ser det smukke maleri. Det er altså en dejlig slutning på så stærk en fortælling.

Hvis du kunne lide denne bog, kan du også læse:

Hittebarnets historie af Pam Jenoff ♥♥♥♥♥

/Janni

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Cleanse your mind & body scrub fra The Rituals of Karma