Martsmål

De hvide nætter af Katrine Engberg

//Reklame – Anmeldereksemplar fra Alpha//

Bogen er nummer to i serien om privatdetektiven Liv Jensen. Det brændende blad er nummer 1, og den har jeg anmeldt her. Katrine har ligesom sidst send et personligt håndskrevet brev med til bogen, hvor hun fortæller, hvor denne historie kommer fra. Jeg elsker den dedikation, hun leverer, og glæder mig til gensynet med Liv Jensen.

Petter Bohm fra Personfarlig Kriminalitet i København står over for en ny drabssag involverende en iransk mand ved navn Tami Ansari. Ansari er blevet myrdet under en telttur på øen Vorsø ved Horsens fjord, hvor hans hals er blevet skåret over. Hans to børn som var med på turen, er forsvundet, og det eneste vidne politiet har, er naturvejlederen Lars Rørdam, der bor på øen.

Tami Ansari kom som 15-årig alene til Danmark, på flugt fra det iranske styre, og flyttede ind i Sandholmlejren. Her lærer han hurtigt, at tie er bedre end at tale, hvis man skal kunne begå sig i lejren.

Petter Bohm føler sig presset, og kontakter Liv Jensen. Han beder hende om at undersøge en samtale, der er fundet på ofrets telefon. Liv fascineres hurtigt af sagen og uden andre opgaver, påbegynder hun sin egen efterforskning. Hun støder på flere personer, der boede i Sandholmlejren med Tami Ansari, men spørgsmålet er, om tråde fra 30 år tilbage i tiden kan føre hende til morderen, før denne finder børnene.

Det viser sig, at Tami Ansari er fætter til Nima, som Liv kender fra værkstedet. Hun ser sit snit til, at tage Nima med på besøg hos de tidligere Sandholmbeboere, som alle lever et dansk velfungerende liv med deres familier. Og desværre husker de ikke meget, fra tiden i Sandholmlejren.

Som altid leverer forfatteren en personlig dedikation i form af et håndskrevet brev, der tilføjer historien en ekstra dimension til læseoplevelsen. Det betyder meget for mig, og jeg glæder mig ekstra meget til at læse bogen.

Jeg beundrer Livs dedikation til sit arbejde. Hendes vedholdenhed når hun konfronteres med ‘farlige’ mennesker, og hendes evne til at handle på de oplysninger hun opsnapper, er bemærkelsesværdig. Liv dykker ned i Tami’s fortid i Sandholmlejren. Hendes efterforskning fører hende tilbage til mennesker, der delte liv med Ansari, og spørgsmålet om hvordan begivenheder fra fortiden kan påvirke nutiden. Intet formår at bremse hende, hverken en død kat eller trusler fra bander. Hun er så fokuseret på at opklare sagen, at alt andet fades i baggrunden, selvom hendes indsats ikke engang belønnes med løn. Jeg håber for Liv, at der snart er en fast løncheck på vej.

Fortællingen om de to børn til den afdøde er dybt rørende. De er vokset op i usikre omgivelser, præget af uforudsigelighed og uvisheden om, hvad hverdagen vil bringe. Trods disse udfordringer har de formået at tage vare på hinanden. Deres bånd er stærkt, og er blevet styrket af de svære forhold, de har stået overfor.

Man får et dybdegående indblik i flygtningeoplevelsen og de vedvarende traumer, der kan præge en hele livet igennem. Hvordan disse traumer ikke blot er isoleret til den umiddelbare flugtsituation, men snarere har en tendens til at forfølge en langt ind i fremtiden. Disse ar kommer ikke kun fra den fysiske adskillelse fra hjemlandet, men også fra de mentale og følelsesmæssige udfordringer der følger med. Historien fremhæver, hvordan disse traumer kan gå i arv fra generation til generation, skaber en kompleks arv af smerte og sorg. Det illustrerer, hvor dybt forankret de opbyggede hierarkier og overlevelsesmekanismer fra fortiden kan være, og hvor svært det kan være at bryde ud af disse mønstre, der blev etableret mange år tidligere.

Engberg skaber en atmosfære, hvor hun lader fortidens skygger kaste lange, mørke linjer ind i nutiden. Hun dykker ned i flytningeproblemer, tab, sorg og konsekvenserne af fortidens valg. ‘Hvide Nætter’ udgør en raffineret symfoni af mørke hemmeligheder og komplekse karakterer, der forenes i et plot. Og selvom det er et grufuldt plot, er der også noget smukt over baggrunden for mordet. For det er ikke af egoistiske grunde, drabet blev begået, men for at beskytte dem man elsker.

Hvis du kunne lide denne bog, kan du også læse:

De hvide nætter af Katrine Engberg ♥♥♥♥

/Janni

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Martsmål