Limited Edition Good Fortune fra Rituals

Jul i det gamle røde hus af Else Haaf

//Reklame - Anmeldereksemplar fra Skriveforlaget//

En julekalenderbog i 24 kapitler for børn og voksne. Jeg kender ikke mange julebøger i 24 kapitler, og det er så hyggeligt, når der er lidt historie til her dag i december. Vi skal møde en sur gammel husnisse, og jeg glæder mig til at høre, hvilke løjer han har i hatten.

Nisolaj er en 224 år gammel husnisse, der bor i et gammelt faldefærdigt hus ude på landet. Hans forældre er forsvundet, da de er blevet set af et menneske, så Nisolaj er helt alene. Det har han været i mange år, da der heller ikke bor mennesker i huset. På grund af alene tiden har Nisolaj også glemt, hvordan man er en nisse. Til gengæld har han udviklet en stærk ordenssans, og er blevet en rigtig gnavpotte.

Snart flytter der en børnefamilie ind i det røde hus, og freden er forbi. Med familien Lojf følger også larm, kaos og overraskelser. Far, mor og de to piger er hurtigt i gang med at undersøge det gamle hus, og de kommer til at vende op og ned på Nisolajs hverdag. Far Lojf kommer endda til at bringe en skovnisse hjem til huset, uden at han ved det. Og sikke en skovnisse. Hun prutter hele tiden, er beskidt og vil lave sjov og ballade, og så lærer hun Nisolaj at trylle igen, for det havde han også glemt.

Jeg har læst bogen for min søn Matti på 9 år, og han elskede den. Han var meget betaget at de fine illustrationer i bogen, og jeg kan se på ham, at de fascinerer ham, for vi bruger tid på at tale om den alle sammen. Og så kommer der også spørgsmål, så det hele falder på plads, og giver mening for ham. Han var vild med skovnissen. At hun prutter hele tiden, var et kæmpe hit, og så kender Matti alt til det med, at man ikke rigtigt gider at gå i bad. For hvad og hvem gavner det egentligt?

Kapitlerne havde en perfekt længde. Ikke for korte, men heller ikke for lange, så koncentrationen forsvinder.

Familien Lojf er flyttet ind i det gamle røde hus, som har stået tomt meget længe. Mor Lojf går på arbejde, og pigerne er i skole, mens far Lojf er hjemme, og sætter huset i stand. Far Lojf har travlt med at hamre, save og skrue, og piller også lidt ved det lille dukkehus, som Nisolaj bor i. De nye beboere ved dog ikke, at der bor en lille nisse i dukkehuset, som både er en sur gammel gnavpot, og har en stærk udpræget ordenssans. Der sker mystiske ting i huset, og pigerne tror, at det kan være nisser.

Vi følger nissen Nisolaj, der får uventet besøg af skovnissen Flor. Ikke nok med at han skal vænne sig til hende, så skal han også vænne sig til, at familien Lojf er flyttet ind. De larmer og piller ved hans hus, hvilket han ikke er glad for. Det bliver en lang sej kamp, at få styr på det hele igen, og undervejs hører vi en masse om julens traditioner.

Bogen er illustreret af Alice Lodberg Madsen. Vi er vilde med tegningerne, som ligner nisser fra gamle dage, altså rigtige nisser, og fuldender julekalenderen på bedste vis. Det er en skøn fortælling. Bogen havde alt det, en julekalenderbog skal indeholde. Drillenisser, tryllerier, risengrød og masser af julestemning.

Jeg vil anbefale bogen til både piger og drenge, som elsker julehistorier. Fra 6 år.

Jul i det gamle røde hus af Else Haaf ♥♥♥♥♥

/Janni

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Limited Edition Good Fortune fra Rituals