3 bøger om seje karrierekvinder

Stendysserne ved Tustrup – Gratis glæder for børn

En af vores sommeraktiviteter var en tur til Tustrup for at se Stendysserne. Meget skønt og smukt sted til at nyde naturen og indtage lidt historie.

Stendysserne er et fredet areal fra stenalderen, som er mere end 5000 år gammelt med rekonstruerede dyssekamre, jættestue og kulthus.

Du kan kun komme rundt til fods, og fra P-pladsen går stien over en lille bæk, som er en rest fra den fjordarm, Kultpladsen skød sig ud i som en halvø.

Udgravningen fandt sted i 1954-57, og løftede sløret for dette plateau med 2 dysser (enkeltgrave) og en jættestue (fællesgrav) 100 meter fra et kulthus (tempelruin).

Grundplanen af det brændte og sammenstyrtede trætempel, hvor Tustrup bygden formentlig dyrkede forfædrene, er restaureret på stedet.

Jættestuen har et 10 meter langt kammer, og er derfor det største af disse dødehuse i Østjylland.

Der er flere markerede stier, som er nemme at følge rundt imellem stendysserne.

Ved P-pladsen er det et udstillingshus med en udstilling om Bondestuealderen. Der findes også madpakkehus, toilet, sheltere og bålplads.

Det er en hyggelig lille gåtur til Stendysserne, og hele fornøjelsen tager ca. 1/2 time.

/Janni

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

3 bøger om seje karrierekvinder