Sarah Morgans forfatterskab

Øen af Nillou Zoey Johannsen

Endnu en fin lille bog, og denne gang med en forfatter jeg ikke har læst noget af før. Historien handler om en ung pige, der er flygtet fra Iran. Forfatteren er selv flygtet fra Iran med sin mor som 8 årig, så jeg tænker, at hun trækker paralleller mellem sin egen oplevelse og hovedpersonens. Historien er skrevet i dagbogsform, og jeg tror, at det bliver en spændende fortælling.

Newsha er fra Iran, og er flygtet til Danmark sammen med sine forældre. Hun går i en dansk skole, og prøver at falde til i sit nye land.

Da Newsha bliver 12 år, er hun sikker på, at hun får en mobil i gave af sine forældre. Hun drømmer om at gå på Instagram og TikTok som de andre piger i klasssen. Men desværre får hun i stedet for en dagbog. Selvom skuffelsen er stor, og forældrene ikke fatter, hvad der er vigtigt, begynder hun alligevel at skrive i dagbogen, om hvordan hendes liv er, og hvad hun oplever. Det er svært at falde til i et nyt land, når man er anderledes, og den første i klassen der får bryster. Hun vil gerne være veninde med Alma fra klassen, og så synes hun, at Nikolaj er skøn.

Newsha har en rigtig god ven hjemme i Iran, som hun ofte skriver breve med. Han fortæller om livet uden hende i Iran, og hun fortæller, om det noget anderledes land hun bor i, og hvordan det er i skolen.

Da livet endelig begynder at blive godt, fortæller Newshas mor, at de skal flytte. De har brugt alle deres sparepenge, og nu mener staten, at de skal flytte ud på øen. På et split sekund ændres livet for Newsha endnu engang, og hun bliver rykket op med rode igen, og skal flytte til noget ukendt og utrygt.

Jeg synes, at Newshas historie er så fin en fortælling om, hvordan det er at komme i puberteten, og tilmed være den første. Hvordan det er at være den eneste, der ikke har en mobil, og kan følge med på de sociale medier og om den første forelskelse.

Dagbogen gav også et godt indblik i indvandrerlivet, og hvordan det er, at gøre alt for at integrere sig i sit nye land. Man får venner, søger opholdstilladelse, bruge alle sine sparepenge, for senere at få beskeden om, at man nu skal flytte ud på en Ø, indtil nogen afgør ens skæbne. Det vil jeg godt nok kalde både urimelige og ulykkelige vilkår. Man flygter fra noget slemt, og ender i noget der tildels er endnu værre.

Beskrivelserne af flytningelejeren var rædsomme. Lejeren er opdelt, og der er hegn mellem familieafdelingen og de kriminelle, hvor vagterne står for at beskytte familierne. De bor i telte, og meget af deres tøj er fugtigt og ulækkert. Alle skal dele de ulækre toiletter og badet, og her bliver Newsha overbegloet at skumle unge mænd. Der er skrig om natten, og de ligger ofte vågen og lytter, og alt er bare uhyggeligt. Jeg forstår godt, at man som flytningen er villig til at udføre farlige og vilde handlinger for at overleve. For hvad sker der, hvis man ikke gør noget. Derfor er jeg også vild med fortællingen om, hvordan Newsha og hendes far i smug sætter båden i stand på stranden, som de har fundet, men også modet de har til at stikke af fra flytningelejeren. De holder hovederne højt, og snakker om, hvor meget de trods alt har opnået i livet, hvis det ikke går som planlagt, når de begiver sig ud på havet.

Nøj altså en slutning. Så tog den da lige en drejning, jeg overhovedet ikke havde set komme. Pludselig blev det så alvorlig en historie, og 1000 spørgsmål og tanker strømmede til, for at stå i kø og komme ud, for hvad skete der lige? Og hvem var Newsha, for nogen må da have kendt hende.

Jeg vil anbefalde bogen til piger, som er vilde med rigtige pigebøger. Fra 12 år.

Øen af Nillou Zoey Johannsen fra Alpha Forlag ♥♥♥♥♥

/Janni

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sarah Morgans forfatterskab