Forfatterpostkort fra Lotte Elmann Wegner

Jættestuerne i Snæbum – Gratis glæder for børn

I denne kedsommelige tid er det godt at komme på tur. Og heldigvis findes der mange forskellige coronavenlige muligheder, selvom de kan være svære at finde. En af mulighederne er en tur til Snæbum ved Hobro for at se Jættestuerne fra stenalderen ca.3200 år f.Kr.

Det ser ikke ud af meget, men inde i denne høj, som hedder Snibhøj, ligger en dobbelt jættestuen, som er en af de mest velbevarede jættestuer i Danmark.

Højen er 36 m i diameter og ca. 8 meter høj. Den indeholder 2 separate kamre, med 6-8 meter lange indgange. Det venstre kammer indeholder en overliggersten på ca. 18 tons, og sidesten på op til 10 tons, og har en meget smal indgang.

Indgangen i højre side er bredere, men begge gange er meget lave, så man skal kravle ind.

Jeg var faktisk ikke klar over, hvad Jættestuer blev brugt til, men nu har jeg læst mig frem til, at de blev brugt til urnenedsættelse. Under udgravningen fandt man store mængder menneskeknogler i begge kamre, som både var fra mænd, kvinder og børn.

Jættestue nr.2 er stærkt reduceret, og blev ødelagt, inden fredningen blev foretaget. Her ser du resterne, som dog stadig er nogle ret store sten.

Der ligger også en tredje dobbelt jættestue i nærheden, som hedder Spanskhøj, men den fandt vi ikke.

Ingen af os turde kravle ind i jættestuerne, men hvis du har mod på det, så husk en lommelygte. Ellers kan jeg anbefale en tur på toppen af højen i stedet for.

/Janni

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forfatterpostkort fra Lotte Elmann Wegner