Nytårsforsæt

Har du styr på dine vitaminer og mineraler?

Det har jeg absolut ikke. Jeg har i en periode ikke taget vitaminer og mineraler, da jeg har været ret dårlig til at huske at tage dem, men nu er jeg klar til at prøve igen. Jeg har undersøgt markedet lidt, og har valgt Omnimin fra Biosym. Jeg kender mærket fra tidligere, og i 2013 blev Omnimin kåret til Best New Health & Nutrition Product. Biosym sørger for, at deres produkter altid er optimeret i overensstemmelse med resultaterne fra den seneste forskning på området og anbefalingerne fra verdens førende kosteksperter.

Vitamin

Sundhedsministeriet har lavet en tabel, der viser anbefalede daglig tilførsel af vitaminer og mineraler, samt hvor de enkelte vitaminer og mineraler findes. Ud fra denne tabel, har jeg sammenlignet etiketten på mine vitaminpiller. Jeg kan se, at jeg stadig mangler K-vitamin, Calcium, Fosfor, Magnesium og Jern, så det skal jeg selvfølgelig have købt.

Jeg har yderliger købt D-vitamin, fordi jeg generelt får alt for lidt sol, og arbejder indendøre hele dagen. D-vitaminmangel kan give symptomer som træthed, dårligt humør og mangel på energi.

Har du lyst, kan du også sammenligne dine vitaminer og mineraler af her.

Vitaminer

Hovedkilder i dansk kost ADT* for børn fra 1 – 10 år ADT* for voksne og børn fra 11 år og derover
A-vitamin Smør, margarine, kød, lever og grøntsager 400 mikrogram 800 mikrogram
B1-vitamin (Tiamin) Kornprodukter og svinekød 0,7 mg 1,1 mg
B2-vitamin (Riboflavin) Mælk, ost, kød, fisk og kornprodukter 0,8 mg 1,4 mg
B6-vitamin (pyridoxin) Kød, fisk, grøntsager og kornprodukter 0,8 mg 1,4 mg
B12-vitamin (cyanocobalamin) Lever, kød, fisk, mælk og ost 1 mikrogram 2,5 mikrogram
Folinsyre fuldkornsprodukter, æg og lever 75 mikrogram 200 mikrogram
Niacin Kød, fisk, mælk og ost 9 mg 16 mg
Pantothensyre Lever, kød, fisk og mælk 2 mg 6 mg
Biotin Lever, æg, gær og kornprodukter 8 mikrogram 50 mikrogram
C-vitamin Fuldkornsprodukter, bælgfrugter, mælk, æg, grøntsager og frugt 40 mg 80 mg
D-vitamin Fisk, kød og æg 10 mikrogram 5 mikrogram
E-vitamin Planteolier, plantemargarine, nødder, fisk og æg 5 mg 12 mg
K-vitamin Bladgrøntsager 30 mikrogram 75 mikrogram

Mineraler

Hovedkilder i dansk kost ADT* for børn fra 1 – 10 år ADT* for voksne og børn fra 11 år og derover
Calcium Mejeriprodukter, grønne grove grøntsager og små fede fisk 600 mg 800 mg
Fosfor Mælk, kød, fjerkræ og fisk 470 mg 700 mg
Magnesium Grøntsager, fuldkornsprodukter, kød og indmad 85 mg 375 mg
Jern Kød og kornprodukter 8 mg 14 mg
Zink Kød, ost, mælk og fuldkornsprodukter 5 mg 10 mg
Kobber Skalddyr, nødder, rosiner og lever 0,34 mg 1 mg
Jod Mælk, fisk og æg 70 mikrogram 150 mikrogram
Mangan Fuldkornsprodukter, grøntsager, frugt og nødder 1,2 mg 2 mg
Chrom Kød, ost, skaldyr, nødder og gær 11 mikrogram 40 mikrogram
Selen Kød, fisk, mælk, ost og æg 20 mikrogram 55 mikrogram
Molybdæn Mælk, skaldyr, nødder og kornprodukter 17 mikrogram 50 mikrogram

*ADT – anbefalede daglige tilførsel.

Kilde for ADT: Sundhedsministeriets bekendtgørelse 1440 af 15/12/2009 om kosttilskud.

/Janni

Følg mig på Bloglovin

Følg på Bloglovin

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nytårsforsæt