Har du styr på dine vitaminer og mineraler?
Det har jeg absolut ikke. Jeg har i en periode ikke taget vitaminer og mineraler, da jeg har været ret dårlig til at huske at tage dem, men nu er jeg klar til at prøve igen. Jeg har undersøgt markedet lidt, og har valgt Omnimin fra Biosym. Jeg kender mærket fra tidligere, og i 2013 blev Omnimin kåret til Best New Health & Nutrition Product. Biosym sørger for, at deres produkter altid er optimeret i overensstemmelse med resultaterne fra den seneste forskning på området og anbefalingerne fra verdens førende kosteksperter.
Sundhedsministeriet har lavet en tabel, der viser anbefalede daglig tilførsel af vitaminer og mineraler, samt hvor de enkelte vitaminer og mineraler findes. Ud fra denne tabel, har jeg sammenlignet etiketten på mine vitaminpiller. Jeg kan se, at jeg stadig mangler K-vitamin, Calcium, Fosfor, Magnesium og Jern, så det skal jeg selvfølgelig have købt.
Jeg har yderliger købt D-vitamin, fordi jeg generelt får alt for lidt sol, og arbejder indendøre hele dagen. D-vitaminmangel kan give symptomer som træthed, dårligt humør og mangel på energi.
Har du lyst, kan du også sammenligne dine vitaminer og mineraler af her.
Vitaminer
Hovedkilder i dansk kost | ADT* for børn fra 1 – 10 år | ADT* for voksne og børn fra 11 år og derover | |
A-vitamin | Smør, margarine, kød, lever og grøntsager | 400 mikrogram | 800 mikrogram |
B1-vitamin (Tiamin) | Kornprodukter og svinekød | 0,7 mg | 1,1 mg |
B2-vitamin (Riboflavin) | Mælk, ost, kød, fisk og kornprodukter | 0,8 mg | 1,4 mg |
B6-vitamin (pyridoxin) | Kød, fisk, grøntsager og kornprodukter | 0,8 mg | 1,4 mg |
B12-vitamin (cyanocobalamin) | Lever, kød, fisk, mælk og ost | 1 mikrogram | 2,5 mikrogram |
Folinsyre | fuldkornsprodukter, æg og lever | 75 mikrogram | 200 mikrogram |
Niacin | Kød, fisk, mælk og ost | 9 mg | 16 mg |
Pantothensyre | Lever, kød, fisk og mælk | 2 mg | 6 mg |
Biotin | Lever, æg, gær og kornprodukter | 8 mikrogram | 50 mikrogram |
C-vitamin | Fuldkornsprodukter, bælgfrugter, mælk, æg, grøntsager og frugt | 40 mg | 80 mg |
D-vitamin | Fisk, kød og æg | 10 mikrogram | 5 mikrogram |
E-vitamin | Planteolier, plantemargarine, nødder, fisk og æg | 5 mg | 12 mg |
K-vitamin | Bladgrøntsager | 30 mikrogram | 75 mikrogram |
Mineraler
Hovedkilder i dansk kost | ADT* for børn fra 1 – 10 år | ADT* for voksne og børn fra 11 år og derover | |
Calcium | Mejeriprodukter, grønne grove grøntsager og små fede fisk | 600 mg | 800 mg |
Fosfor | Mælk, kød, fjerkræ og fisk | 470 mg | 700 mg |
Magnesium | Grøntsager, fuldkornsprodukter, kød og indmad | 85 mg | 375 mg |
Jern | Kød og kornprodukter | 8 mg | 14 mg |
Zink | Kød, ost, mælk og fuldkornsprodukter | 5 mg | 10 mg |
Kobber | Skalddyr, nødder, rosiner og lever | 0,34 mg | 1 mg |
Jod | Mælk, fisk og æg | 70 mikrogram | 150 mikrogram |
Mangan | Fuldkornsprodukter, grøntsager, frugt og nødder | 1,2 mg | 2 mg |
Chrom | Kød, ost, skaldyr, nødder og gær | 11 mikrogram | 40 mikrogram |
Selen | Kød, fisk, mælk, ost og æg | 20 mikrogram | 55 mikrogram |
Molybdæn | Mælk, skaldyr, nødder og kornprodukter | 17 mikrogram | 50 mikrogram |
*ADT – anbefalede daglige tilførsel.
Kilde for ADT: Sundhedsministeriets bekendtgørelse 1440 af 15/12/2009 om kosttilskud.
/Janni
Følg mig på Bloglovin
Virkelig fin oversigt, godt arbejde at finde kilder til alle vitaminerne. Tror jeg laver noget med inspiration fra denne . tak. Flere burde vide og læse dette.